Galleri

Upsidedown

Det vändbara perspektivet.

Under de senaste åren har jag använt mig av händelser ur arbetslivet som utgångspunkt för ett utforskande av gruppdynamik. Genom att vända på kakan omvandlas till synes cementerade föreställningar om makt, hierarki, mytbildning och geni-kult till en säregen, dynamisk bildvärld som för tankarna till Rorschachtest, men också till Arcimboldos lekfullt reversibla stilleben.

Jag öser inspiration ur det mellanmänskliga samspelet, ur mönstrets hypnotiska och ibland destruktiva kraft, ur känslor att gå till botten med.Jag började arbeta med bilderna till serien Upside downparallellt med mitt arbete som scenograf inom scenkonst. Jag målade med gouachefärg på papper, i början av praktiska orsaker. Ateljén var i hemmaköket, jag hade ett litet barn och ville undvika lukt och kladd. Det tog ett tag att vänja mig av med oljefärg och större dukar som jag tidigare arbetat med. Men nu är gouache min absoluta favorit, trots att jag har flyttat ur köket och in i en mer ändamålsenlig ateljé.

Under åtta års tid växte bildserien. Det blev för mig ett sätt att bearbeta händelser i livet, framförallt i arbetslivet, där egna och andras erfarenheter blev min motivbank. Hur tystnadskultur och kriser inverkar på människors mentala och fysiska mående. Att arbeta i stora kreativa projekt kan vara fantastiskt eller vedervärdigt beroende på gruppens konstellation och ledarskap. I mina bilder filtrerar jag verkligheten genom mitt undermedvetna och kryddar med externa referenser. Motiven är inte direkt föreställande, det gömmer sig olika former och figurer däri. Jag kallar det ”diskbänks-surrealism.”

I miniatyrerna nedan ser du hur varje motiv byter skepnad när du vänder det upp och ner. En annan dimension och tolkning öppnar sig.

Efter sju års arbete med konstverken släppte jag, i en första etapp, ett set med sex bilder. De erbjöds som konsttryck i två olika format – 50X70 cm och 29,7×42 cm (A3). Dessa sex bilder är en del av en serie med sammanlagt 18 olika uttryck som var och en för sig har en egen berättelse. En öppen berättelse som kan användas som en väg in till egna funderingar kring frågor som berör oss alla. 

Den 17:e november till 6:e december 2022 ställde jag ut 11 motiv från projektet på galleri Den Fantastiska Platsen i Stockholm.

Sedan december 2022 representeras jag av galleri Duerr där jag kommer att visa originalverken i framtiden. Mina konsttryck säljs även via det galleriet.

Mitt mål är att producera ett helt set i spelkortsformat. I det kommer korten samverka med varandra och skapa nya associationer till våra egna tankar. 

Följ min resa på Instagram @thesinksurrealist.