Borders

Samtida cirkus – föreställning

Uppdrag: Scenografi, attribut och research

Borders var en gränsöverskridande och medskapande process. Cirkusartisterna spelade musik och sjöng, skådespelare flög i luften, scenografin blev musikinstrument och cirkusredskap.

Om föreställningen – I västvärlden har vi fullt upp med att utmana varandra i att överstiga våra komfortzoner. På samma gång skyddar vi våra europeiska gränser hårdare än någonsin. I bakgrundsbruset till vardagsruset hörs rapporter om flyktingar i överfyllda båtar i jakten på frihet och trygghet.

Uppdragsgivare: Cirkus Cirkör. Idé och regi: Tilde Björfors.

Videoscenografi: Visual Relief – Johannes Ferm Winkler, Per Rydnert. Scenografiassistent: Emilia Esping. Urpremiär på Hipp i Malmö den 8 maj 2015.

Foto: Frans Hällqvist
Cirkus Cirkör Borders Foto Frans Hällqvist
Foto: Frans Hällqvist
Foto: Frans Hällqvist
Repetitioner i cirkushallen
Foto: Cirkus Cirkör

Här sitter jag mitt i scenografin. I bakgrunden syns det tyg som vi klädde in Hipps hel-arena i. Det vi vill uppnå var känslan av att gå in i ett stort cirkustält. Vi patinerade de enorma mängderna tyg med jord och snabbkaffe.

Dansmattan, som var svart från början, gick jag loss på som en annan Jackson Pollock. Bylterna skulle representera den packning som flyktingar bär på, men de skulle även fungera som sittpuffar för en del av publiken som hamnade på scen under föreställningen. 

Artister

Alexander Weibel Weibel, Esmeralda Nikolajeff, Estiven Quinones Gonzalez, Hans-Peter Edh, Jan Unestam, Jennifer Amaka Pettersson, Jesper Nikolajeff, Karin Lithman, Mari Götesdotter, Mira Leonard, Peter Åberg, Saara Ahola, Simon Rodriguez, Sven Boräng, Tatiana-Mosio Bongonga, Samuel ”looptook” Långbacka, Maja Långbacka.